Ausztrál szakképzett vízumok

A szakképzett vízumoknak három fajtája létezik. A következőkben sorra vesszük ezeket a vízumokat; ki igényelheti, és milyen feltételek vannak rendelve hozzájuk kapcsolódóan.
2012. július 1-jétől életbe lépett egy ún. kiválasztó rendszer, ami a SkillSelect nevet kapta. Ennek a lényege, hogy a pályázók csak abban az esetben nyújthatnak be vízumkérelmet a Bevándorlási Hivatalhoz, ha ebben a rendszerben előzetesen már meghívásra kerültek.

A szakképzett vízumokat igénylők jelentkezésének elbírálása egy pontrendszer alapján történik, ahol a minimálisan teljesítendő pontszám 60 pont, illetve a jelentkezőknek bizonyos alapfeltételeknek is meg kell felelniük.
1. Általános Szakképzett vízum (független)
Ha ezt a vízumot megkapja az igénylő, akkor ezzel jogosulttá válik Ausztrália bármely területén való letelepedésre és munkavégzésre. A pályázásra jogosító szakmák listája (CSOL) széles, viszont független pályázóként csak egy szűkebb listán (SOL) szereplő szakmák birtoklói igényelhetik a vízumot. Alapfeltétel, hogy a jelentkező 50 évnél fiatalabb korú legyen, jó angol nyelvtudással kell rendelkeznie, valamint a már említett SOL (ausztrál szakképesítések listája) által tartalmazott végzettséggel kell rendelkeznie. A vízum birtokosa, valamint a vízumkérő lapon feltüntetett hozzátartozója (feleség, férj, élettárs és gyerekek) is jogosult lesz az ausztrál állandó lakosi státuszra, ami pedig egyenértékű az ausztrál állampolgársággal. Állandó tartózkodásra és korlátlan munkavállalásra jogosít, valamint ausztrál iskolai és egyetemi tanulmányokra. Ezen felül kedvezményezett egészségügyi ellátás vehető igénybe, illetve meghatározott társadalombiztosítási juttatásokhoz való hozzáférésre jogosít. Ezen felül pedig tartalmazza mások állandó lakosi státuszra való szponzorálásának jogát is.

2. Szakképzett – Szponzorált vízum
A képesítés alapú letelepedési vízum megszerzésének másik lehetséges útja, hogy az állami/területi kormányzatok kijelölnek hiányszakmákat adott területeken. A jelentkezőknek különböző kritériumoknak meg kell felelniük ahhoz, hogy a Bevándorlási Hivatal elfogadja a jelentkezésüket. Ehhez a vízumhoz szükség van egy Ausztráliában élő rokon szponzorálására, vagy egy állam/terület ajánlására. A jelentkezéshez szükséges alapfeltételek megegyeznek a független szakképzett vízum alapkövetelményeivel, kiegészülve tehát a szponzoráló ajánlásával.

3. Szakképzett Regionális Szponzor vízum
Ennek a vízumnak a kritériumrendszere megegyezik az előzőével, abban különbözik attól, hogy ez a fajta vízum tulajdonképpen egy 4 éves átmeneti vízum, amely szakképzett munkásoknak kínál lehetőséget Ausztráliában munkavállalásra, valamint csak egy adott területen való munkavállalásra jogosít (ellentétben az előző kettővel). A szponzor rokonnak megfelelő szállást és pénzügyi segítséget kell biztosítani az első két évben, valamint segíteni kell beilleszkedését az ausztrál társadalomba. Ebben az esetben a vízum birtokosa csak ideiglenes lakos, tehát nem folyósítható számára ausztrál segély. Ezzel egyidejűleg saját maga felelős az esetlegesen felmerülő egészségügyi ellátások költségeinek fedezésére, azaz magánúton kell neki egészségügyi biztosításról gondoskodnia.

Mivel a vízum szabályok gyakran változnak, a legfrissebb információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.