Érdekes tények Ausztráliáról, melyekről feltehetően még nem hallottál

1.A teljes munkaidős minimálbér közel 17 AUD óránként
Akik jó indokot keresnek a kiköltözésre, ne kutassanak tovább. Ausztráliában a minimálbér óránként 16,38 AUD (15,77 USD), amely jól mutatja, hogy a magas bérek nem feltétlenül lassítják egy ország gazdasági fejlődését. Az Ausztrál Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013 májusában a felnőtt korú dolgozók átlagos teljes munkaidős heti bére 1105,20 AUD volt.

Bár a fiatalkorúak minimálbére még mindig alacsonyabb kategóriát képvisel, a 15 és 21 év közöttiek esetében az órabér 2 AUD-ral emelkedik minden második életévben. Az alkalmi munkások fizetését a nemzeti bérminimum fedezi, emellett plusz 24%-ot is kapnak, így bérük akár az óránkénti 20,30 AUD-t is elérheti. New South Wales államban egy 21 éves átlagos órabére 18,30 AUD, alkalmi munkavállaló esetén pedig ehhez hozzájön az extra 4 AUD; így összesen 22,33 AUD kifizetés jár.
Annak ellenére, hogy Ausztráliában drágább az élet, mint az Egyesült Államokban (egy Bic Mac körülbelül 53 centtel drágább), a rendszer láthatóan működik az ausztrálok esetében, hiszen az országos munkanélküliségi arány mindössze 5,6 százalék.

2.A fiatalokat fizetik azért, hogy tanuljanak és állást keressenek
A 16 és 24 év közötti ausztrál fiatalok részére, akik tanulnak, gyakornoki állásban dolgoznak, vagy épp munkát keresnek, az állam a fizetésüktől függően jelentős pénzbeli hozzájárulást biztosít. Egy 18 év alatti fiatal, aki a szüleivel él, akár 223 AUD-t is kereshet kétheti bérként, amely 268,20 AUD-ra (258,30 USD) emelkedik, amint betölti a 18. életévét.
A juttatások itt azonban még nem érnek véget. Amint ugyanis a fiatal úgy dönt, hogy elhagyja a szülői fészket tanulási vagy munkavállalási céllal, a kétheti juttatása meghaladhatja a 407,50 AUD-t is. Egyéb esetben pedig, amennyiben a fiatal egyedülálló, gyermeke van, és távol él a családi fészektől, akár 533,80 AUD (514,10 USD) állami támogatásban is részesülhet.

3.Az egészségügyi ellátás egyetemes emberi jog
Ausztrália közegészségügyi rendszere, az ún. ’Medicare’, a világ egyik legjobban működő rendszere, mely minden állampolgár részére biztosítja az alapvető ellátást és ingyenes kezeléseket az állami kórházakban. A kormány Szociális Minisztériuma fedezi a Medicare szolgáltatásait, valamint fogászati és mentális egészségügyi kezeléseket, illetve az időskori és mozgáskorlátozottak részére nyújtott szolgáltatásokat is.
A magánkórházak és néhány orvos esetében megoszlik a költségek finanszírozása, de még így is a kormány állja a számlák nagyobb hányadát (maximum 70%). A Medicare-t részben egy 1,5%-os jövedelemadó is finanszírozza. Ezen kívül további 1% levonás is terheli a magas keresetűeket, akik nem rendelkeznek magán egészségbiztosítással. A Medicare-en kívül létezik még egy rendszer, ez pedig a „Pharmaceutical Benefits Scheme”, amely jelentős mértékben támogatja a vényköteles gyógyszerek finanszírozását.

4.Az ausztrálok akár 30 nap fizetett szabadságot is kapnak évente
Az Egyesült Államokkal ellentétben – ahol kötelezően letöltendő fizetett szabadság egyáltalán nem létezik – Ausztrália a nyaralók országa. Minden ausztrál ember minimum 20 nap (4 hét) szabadságra jogosult évente, plusz 10 fizetett állami munkaszüneti napra; a közalkalmazottak pedig emellé még kiemelt „nyaralói” juttatásokra is számíthatnak.
További lehetőség még, hogy két hét szabadság készpénzre is beváltható. Az ausztrálok kapnak továbbá ún. “Long Service Leave”-et is (hosszú ideje tartó munkaviszonyért járó plusz szabadság), mellyel arra pórbálja az állam ösztönözni polgárait, hogy minél tovább dolgozzanak egy cégnek. Ez a kedvezmény 10 ledolgozott év után jár, melyet ugyanannál az egy munkáltatónál teljesített a dolgozó; illetve 7 ledolgozott közalkalmazotti év után. Mindez 1 hét szabadság minden 60 ledolgozott munkahét után, továbbá 8,5 hét szabadság 10 éves munkaviszony után.

5.A kormány fizet az embereknek, hogy családot alapítsanak
A lakosság létszámának növelése érdekében az ausztrál állampolgárok ún. „Baby Bonus”-t igényelhetnek, amely jövedelemtől függően akár 5.000 AUD is lehet, melyet egy éven keresztül minden második héten folyósít az állam az újszülött vagy 16 év alatti örökbe fogadott gyermekek nevelésének megsegítésére. Korábban ezt a rendszert sok kritikával illették, többek között „pazarló középosztálybeli jólétnek” titulálták és a munkáspárti kormány idén majdnem el is törölte, a mai napig azonban sok fiatal pár örömére még él a kedvezmény.
A kormány további juttatásokat is biztosít polgárainak többféle anyagi támogatás formájában mint például: albérlet támogatás, nyugdíj, haláleseti hozzájárulás, gondozói díj, rokkantnyugdíj, árvaellátás, családi adókedvezmény, élettársi támogatás, táppénz, özvegyi támogatás.

6.A prostitúció legális
Ausztráliában a legmodernebb a prostitúciót érintő jogi szabályozás, melyet példaértékűnek tartanak az által, ahogy a nők számára a prostitúciót egy biztonságos és elfogadható munkává igyekszik tenni. Az Egyesült Államoktól eltérően (ahol a prostitúció illegális), itt a prostitúcióra a kormány általános szabályozásai vonatkoznak. Míg néhány államban teljes diszkrimináció jellemzi a szakmát, addig némely másikban a bordélyházak üzemeltetése is engedélyezett és jogszerűen szabályozott. Mindez abból következik, hogy Ausztrália rendszeresen felülvizsgálja a prostitúcióra vonatkozó rendelkezéseit, melyek a szex munkásokra, mint szolgáltatókra tekintenek – akik akár a jogellenes elbocsátás panaszával kártérítésért is fordulhatnak New South Wales államának képviselőihez.
Victoria államban bejegyzett bordélyházak legálisan működhetnek, illetve az egy tulajdonossal és egy további dolgozóval működő bordélyok is üzemelhetnek, amennyiben megvan a megfelelő engedélyük. A kerítés szintén legális az országban, mivel a nem szex munkások vezethetnek bejegyzett bordélyokat, így profitot termelve a prostitúcióból. Néhány szervezet, mint például a Scarlett Alliance Australian Sex Workers Association a prostitúciót legitim szakmának tekinti. Mindezek ellenére a rendszernek vannak hiányosságai: például a bordélyházhoz szükséges engedélyeket igencsak bonyolult megszerezni; a szex munkások nem jogosultak olyan mértékű polgári védelemre sem, mint más egyéb szakma képviselői; illetve a bejegyzett bordélyoknak a törvénytelen társaikkal is meg kell küzdeniük. A törvények azonban mindenképp jó irányba fejlődnek ahhoz, hogy a jövőben a szex munka jogait elismerjék.

7.A motoros bandák illegálisak
Ausztrália jelenleg a „motoros bandahadviselés” kereszttüzében áll, mivel sorozatos erőszakos cselekményeket követően (a Hells Angels és a Finks – az amerikai Mongols MC csapatával összejátszva – bandák részvételével) néhány államban nemrégiben tiltották be a motoros bandák jelenlétét.
Legutóbb Queensland államban helyezték törvényen kívül a bandákat, mely eredményeképpen 26 motoros banda minősül bűnszervezetnek; az új szigorított törvények szerint a bandatagokat súlyos sértés elkövetésének vádjával akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Ugyanebben az államban külön szigorított börtönöket hoztak létre kifejezetten a motoros bandatagok részére.
Ezeket az új törvényeket azonban (melyeket olyan további államok is bevezetnek, mint például Victoria) sokan túl drákóinak tartják; kiváltképpen azt a tényt, hogy a bandatagokat terroristákhoz hasonlítják. Mindazonáltal a bandaháborúk „megszelídítése” Ausztráliában továbbra is nagy lendülettel halad.

8.Ausztrália fegyvertartási törvényeit Obama dicsőíti
Barack Obama volt amerikai elnök a Navy Yard Shooting Memorial eseményén dicsérte Ausztrália fegyvertartási törvényeit. Mióta 1996-ban a Port Arthur-i mészárlást követően (amikor egy fegyveres tüzet nyitott egy félautomata géppisztollyal és lemészárolt 35 embert Tasmania államban) megreformálták az állam fegyverviselésre vonatkozó törvényeit, egyetlen fegyveres mészárlás sem történt Ausztráliában; míg az új szabályozásokat megelőzően 18 éven belül 13 mészárlás követelt áldozatokat.
Ausztrália fegyverviselési törvényei tiltanak minden automata és félautomata fegyvert, valamint nagyon szigorú engedélyezési feltételeket szabnak. Még a paintball puskák tartásához is engedély kell! Az új törvények bevezetését követően több mint 600 000 betiltott fegyvert semmisítettek meg fél milliárd dollár költségén. Ebből eredően Ausztráliában az emberölés áldozatainak száma 100 000 emberből 1,1; míg az Egyesült Államokban ugyanez a szám 4,7.

9.Ausztrália első helyen áll a „világ legboldogabb fejlett országainak” ranglistáján
Bár 2014-ben a világ legboldogabb országait rangsoroló lista (World Happiness Report) Dániát választotta a legboldogabb nemzetnek, 2013-ban Ausztrália egymást követően a harmadik alkalommal kapta meg ezt a címet (az Organization for Economic Coopertaion and Development „Better Life Index”-e alapján).
Ausztrália jóléte leginkább a következő területeken mutatkozik meg: biztonság, jövedelem, lakóhely (egy emberre átlagosan 2,3 szoba jut), magas várható élettartam (átlagosan 82 év), valamint életstílus; a népesség több mint 80 százaléka él tengerparton, és 84 százalékuk állítja, hogy elégedett az életével. Ausztrália szintén élen jár a közösségtudatot és a közösségi szerepvállalást illetően is; az emberek 94%-a állítja, hogy van olyan ismerősük, akire szükség idején számíthatnának. Az ausztrál népesség 71%-a bízik politikai intézményeiben, ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol a polgárok általános bizalmatlansága figyelhető meg vezető intézményeikkel szemben.

10.Az ausztrálok nem túl jók a diéták betartásában… sokuk rendkívül elhízott
A popkultúrában ábrázolt bronzbőrű, izmos és napsütötte tengerparti alakokkal szemben Ausztrália valójában a világ legelhízottabb országainak egyike. Egy új felmérés alapján a népesség 40%-a veszélyesen elhízott; az északkeleti államok lakosságának 75%-a kifejezetten túlsúlyos. Ennek eredményeképpen a kormány egy új elhízás-ellenes reklámkampány indítását kezdeményezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.