Ausztrál tanuló munkavállalói vízum

Abban az esetben, ha valaki hosszabb ideig szeretne tanulni Ausztráliában és emellett szeretne dolgozni is, akkor számára ez a vízumtípus a megfelelő. Ezen vízum választandó, ha nyelvtanfolyamra vagy főiskolai-, egyetemi képzésre szeretne valaki jelentkezni. A vízum a beiratkozott kurzus időtartamára plusz 4 hétre szól.

Ez idő alatt, amíg az iskola tart, lehetőség nyílik heti 20 óra munkára, plusz a kurzus utáni 4 hétben napi 8 óra munkára. (posztgraduális képzés esetén heti 40 óra ) A vízum igénylése a Bécsi Ausztrál Nagykövetségen vagy online beadással történik, melynek díja 440 EUR vagy 535 AUD és 3-4 hét az elbírálási idő. (Amennyiben nem egyedül igényled a vízumot, hanem az egész családra: vízum kérelem díja: 535 AUD/főigénylő, 405 AUD/társigénylő, kiskorú gyermek 135 AUD/gyermek.) Tanuló-munkavállalói vízumot kortól függetlenül bárki igényelhet, de az igénylés előtt kötelező egy Ausztrália által meghatározott orvosi vizsgálaton részt venni.
Ezen vízumtípus igénylésekor számtalan egyéb kérdés is felvetődhet.
Mielőtt lemondanál az Ausztrál tanulás lehetőségéről, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk a legmegfelelőbb megoldást!
Tanuló munkavállalói vízumhoz szükséges dokumentumok listája
Minden leadott dokumentumnak eredetinek vagy hiteles másolatnak kell lennie. Hiteles másolatnak számít a közjegyző által, illetve az Ausztrál Nagykövetségen hitelesített dokumentum, melyen egyértelműen fel van tüntetve, hogy az eredetivel teljesen megegyező. Amennyiben az eredeti dokumentumaidat vissza szeretnéd kapni, azt annak leadásakor jelezned kell.

Szükséges dokumentumok:

 • Teljesen kitöltött, aláírással, dátummal ellátott űrlap – ha a kérelemben kísérő családtagok is szerepelnek, azt nekik is alá kell írniuk. 956 jelzésű űrlap kitöltése amennyiben ügynökséget vesz igénybe a vízum kérelem beadásánál
 • Igazolás az ügyintézési díj befizetéséről
 • 2 db nemrégen készült igazolványkép
 • 18 év alatti jelentkezőknek: születési anyakönyvi kivonat és mindkét szülő/gondviselő beleegyezése a jelentkező ausztráliai kint tartózkodásába. Az írásos nyilatkozatot közjegyző vagy a meghatározott számú nyomtatvány kitöltésével kell megtenni. Ha a kiskorú jelentkező Ausztráliában nem egyik szülőjével, felnőtt gondviselőjével vagy a szülők/gondviselők által kinevezett felnőtt személlyel fog élni, a fogadó iskolától kell írásos igazolást beszerezni, amely biztosítja, hogy megfelelően intézkedtek a tanuló szállásának, ellátásának és jólétének biztosításáról az ausztráliai kint tartózkodás idejére
 • Személyre szóló Electronic Confirmation of Enrolment (eCoE) nyomtatvány attól az ausztráliai oktatási intézménytől, ahol tanulni kívánsz. Ha több kurzusra szeretnél jelentkezni egymás után, akkor valamennyi tanfolyamról kell eCoE-t bemutatnod (maximum 3-at lehet).
 • Ha kérelmedbe kísérő családtagokat is belefoglalsz: házastársak/élettársak esetében házassági anyakönyvi kivonat/igazolás az élettársi viszonyról az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan, illetve 18 év alatti egyedülálló gyermekek esetében születési anyakönyvi kivonat, mely igazolja, hogy a kérelembe foglalt személyek a Te családtagjaid. 5 és 17 év közötti gyermekei részére, amennyiben 3 hónapnál hosszabb ideig fognak Veled élni Ausztráliában, igazolást kell benyújtania, hogy Ausztráliában iskolába íratták őket (CoE)
 • Részletes bemutatkozó levél, amiben leírod, hogy a kiválasztott tanfolyam hogyan illeszkedik eddigi tanulmányaidba
 • Igazolás, hogy megfelelő anyagi háttérrel rendelkezel ausztráliai tanulmányaidnak és kint tartózkodásodnak első évére. Elfogadható: részletes bankszámlakivonat (amely a tranzakciókat is tartalmazza), egyéb hivatalos igazolás, amelyen konkrét összeg szerepel, és igazolni kell, hogy ehhez van hozzáférésed
 • Igazolás, hogy a Téged anyagilag támogató személy megfelelő mértékű, rendszeres jövedelemmel rendelkezik, amelyből a finanszírozás mértéke kikövetkeztethető – elfogadható: szja-igazolás, havi fizetés-átutalás, könyvelési kimutatás
 • Diákok: igazolás jelenlegi hallgatói státuszról és engedély a tanulmányok halasztására
 • 4 hónapra visszamenőleg bankszámlakivonat
 • Érvényes útlevél (kint tartózkodás teljes időtartama alatt)
 • Erkölcsi bizonyítvány
 • NAV együttes adóigazolás

A MEGFELELŐ ANYAGI HÁTTÉR A KÖVETKEZŐKET FOGLALJA MAGÁBA:
MEGÉLHETÉSI KÖLTSÉGEK
egy évre (alap) 18 610 AUD

ha a jelentkezőnek van házastársa/élettársa; 6 515 AUD

ha a jelentkezőnek van egy eltartott gyermeke : 3 720 AUD
ha a jelentkezőnek vannak további gyermekei: 2 790 AUD
UTAZÁSI KÖLTSÉGEK
Ausztráliába oda-vissza (2 000 AUD/fő) 
Minden költséget a tartózkodással arányosan számolunk el. Átváltásnál a jelentkezés beadásakor érvényes valutaárfolyamot vesszük figyelembe.
TANFOLYAM
5-18 éves gyermek iskolai költsége 10 000 AUD/tanév

Munkavállalóktól:

 • eredeti munkáltatói igazolás, mely részletezi beosztását/munkakörét, a munkaviszony idejét és a kivett szabadság időtartamát/idejét
 • Legmagasabb iskolai végzettség igazolása
 • Igazolás ösztöndíjról (ösztöndíjasok esetében)


Minden tanuló vízumra jelentkezőnek kötelező orvosi vizsgálaton kell részt vennie a Nagykövetség által szerződtetett orvosok egyikénél. Az orvosi vizsgálatra a vízumkérelem előzetes elbírálása után kerül sor, erről az ügyintéző írásban értesít minket.

A követség oldalán feltüntetett ügyintézési idők abban az esetben érvényesek, ha a jelentkezéskor valamennyi szükséges dokumentum be lett nyújtva. Amennyiben a kérvény hiányos vagy kiegészítő orvosi vizsgálatokra lenne szükség, az ügyintézés ideje kitolódhat. A kérvényben közölt adatokat (anyagi háttér, munkaviszony, végzettség) a követség ellenőrizheti. Ha hamis vagy a valóságnak nem megfelelő dokumentáció lett beadva, a kérelmet elutasítják. Amennyiben bármilyen okból a kért dokumentumo(ka)t nem tudod benyújtani, azt írásban indokold meg. 


Sokan keresnek meg azzal minket, hogy a tanuló munkavállalói vízumhoz mekkora összegű megfelelő anyagi hátteret kell tudni felmutatni.
FONTOS! A megfelelő anyagi hátteret nem veheted elő a párnád alól, le kell tudnod igazolni, hogy honnan van. Amennyiben támogató nyújt segítséget, akkor a támogatónak szükséges az igazolás és a támogatói nyilatkozat bemutatása!

Ausztrál Nagykövetség a megfelelő anyagi hátteret a következők alapján számolja:

Utazási költség: Főigénylő és minden további igénylőnek fel kell tudni mutatni a repülőjegy árát. Ezt 2000 AUD/fő. A repülőjegyet a vízum bírálat előtt nem ajánlott megvenni, mert nem minden repülő társaság téríti vissza a befizetett összeget esetleges vízum elutasítás esetén!

Tanulmányok: Főigénylő amennyiben a teljes tanfolyam árát kifizette és ez igazolásra kerül, erre nem kell felmutatni összeget.
Társigénylő esetén amennyiben 5-18 éves gyermek, a tanulmányokra minimum 8000 AUD/év összeg felmutatandó.

Megélhetés:
Főigénylő 18610 AUD/év
Házastárs, élettárs 6515 AUD/év
Első gyermek 3720 AUD/év
További gyermekek 2790 AUD/év
Utazás: Főigénylő és további társigénylők 2000AUD/fő

A megfelelő anyagi hátteret egy évre szükséges igazolni! Amennyiben kevesebb, mint egy évre igényled a vízumot akkor időarányosan!

Pl.: 6 hónapos angol nyelvtanfolyamra jelentkezel, egyedül indulsz el a Kenguruk Földjére:
Hogyan is kell számolni (teljes időszakra ki van fizetve előre a tanfolyam)
18610 AUD/12=1551 AUD
7 hónapra kell számolni, mert 24 hét tanfolyam +4 hét, teljes kint tartózkodás 28 hét
1551 AUDx7=10857 AUD
utazási költség: 2000 AUD
A felmutatandó megfelelő anyagi háttér összesen: 12857 AUD (vagy ennek megfelelő valuta)

Figyelembe kell venni az Ausztrál Dollár banki árfolyamát, amennyiben nem Ausztrál Dollárban történik a bankszámlán a megfelelő anyagi háttér bemutatása. Ne pontos számítás történjen, hanem a megadott összegek a minimumok!!!
Mivel a vízum szabályok gyakran változnak, a legfrissebb információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.