2017. évi április változások, Kérdések-válaszok

Sokan kerestetek Minket, hogy a 2017. év áprilisi változások pontosan Titeket hogyan érintenek? Mivel mindenkinek az esete személyre szabott így megosztunk Veletek egy összefoglalót.
( hello@iranykulfold.hu email címre küldjétek el, ha van még további felmerülő kérdés amivel érdemes lenne kiegészíteni:)
1. Milyen változásokat vezettek be eddig?:

-CSOL lista helyett az STSOL, a SOL lista helyett az MLTSSL lista lépett életbe. Csökkentették a 457-es vízummal elérhető foglakozásokat. 59 foglalkozás esetében speciális követelményeket kötöttek ki.
-A STSOL listán szereplő foglalkozásokkal a maximális tartózkodási idő 2 év. Ausztrálián belül csak egyszer kérvényezhető.

2. Még mindig lehet jelentkezni 457es vizumra?:
Igen, 2018 márciusáig,utána lép életbe az új TSS vizum.

3. Hol találhatóak a listáról levett foglalkozások?:
https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/removed-skilled-occupations

4. A jelenlegi változások érintik a 457-s vizummal rendelkezőket?:
Nem, csak akkor, ha munkahelyet vagy pozíciót szeretnének váltani vagy a munkáltató megköveteli új szponzori kérelem benyújtását és megköveteli új nominációs kérelem benyújtását a meglévő 457-es vízum birtokosainak.

5. Elbírálás alatt van a kérelmem, és időközben lekerült a foglalkozásom a listáról. Mi történik ebben az esetben?:
Amennyiben a kérelem a bírálati szakaszban van, kapcsolatba kell lépni a hivatallal és lehetőséget kapsz arra, hogy irásban visszavonjad a kérelmed.
Vagy kérelmezhető írásban a kérelem visszavonása, és a jelentkező jogosult a kérelem díjának visszatérítésére. Amennyiben nem kérelmezzük a visszavonást, akkor megtagadják a vízum kérelem díj visszafizetését.

6. Kaphatok visszatérítést jóváhagyott nominálás esetén, amennyiben a kapcsolódó vízumkérelem visszautasításra került?
Igen, amennyiben azért nem tudják elbírálni a 457-es vízum kérelmét, mert a foglalkozás lekerült a listáról, a nomináló cég kérelmezheti a nominálási díj viszzafizetését. 

7. Van-e lehetőségem szponzori díj visszatérítésére, hamár beadtam a kérelmet és elbírálásra került viszont a foglalkozási listán bekövetkezett változások miatt már nem tartok igényt a 457-es vízumra?
Nincs, a jogi keretek nem adnak erre lehetőséget.
 
8. Megváltoztathatom a megjelőlt foglalkozást?
Nem, de van lehetőség új kérelem beadására, az új foglalkozás megjelölésével. Azonban ez aggodalomra ad okot a pozíció hitelességét illetően, különösen, ha az merőben eltér az eredeti foglalkozástól.
 
9. Az adott pozíciót illetően a megjelölt fizetés módositására van-e lehetőség a már beadott kérelemnél?
Igen, munkáltatói szerződéssel, amely igazolja az új fizetést.
 
10. A 2017. április 19-i változások érintik-e az eltartott családtagokat is?
Amennyiben a változások rájuk is vonatkoznak akkor igen.
 
11. A függőben lévő kérelmeket érintik-e a változások? Igen, pl. a lekerült és a „figyelmeztetett” foglalkozások esetében.
 
12. A változások befolyásolják-e az elbírálási időket? Igen, lassíthatják a folyamatot, hiszen a bírálóknak is meg kell ismerkednie az új szabályokkal. 2017. július 1-től életbe lépő változások egyszerűsítése érdekében, további párhuzamos intézkedések lépnek életbe.
 
13. Mik azok a figyelmeztetések, egyéb követelmények?
A foglalkozásokkal kapcsolatos intézkedések bizonyos foglalkozásokra vonatkozó további követelményeket támasztanak, a jelentkezőnek bizonyítania kell, hogy megfelelően szakképzett a jelőlt pozícióra.
 
14. Változásokkal több szakma esetén szigorított feltételek:
Ezek az intézkedések megkövetelik, hogy a cég éves forgalmának legalább 1 millió AUD-nek kell lennie.

15. Milyen időintervallumra vonatkozik ez az intézkedés? 2017. július 1-től a 457-es nomináló form összegyűjti a cégek forgalmával kapcsolatos információkat az elmúlt pénzügyi évből, és ez lesz a meghatározó.
 
16. Kapcsolódó vállalkozásokból is származhat 1 millió AUD éves bevétel? Nem
 
17. Az 1 millió AUD éves forgalom magába foglalja az áru-és szolgáltatási adót is? Nem
 
18. Ezek az intézkedések vonatkoznak azokra a vállalkozásokra is, amelyeket kevesebb, mint 12 hónapja alapítottak? Igen, legkevesebb 1 millió AUD éves bevétel a követelmény.
 
19. Milyen szigorított feltétek vann még bizonyos szakmák esetén? egy vállalkozásnak legyen minimum 5 alkalmazottja, vannak-e korlátozások a munkavállaló tipusára vonatkozóan? Nem, nem ebben a szakaszban. Ha a vállakozás kijelenti, h 5 alkalmazottja lehet és ez összhangban van egyéb előirásokkal (üzleti struktúrával), akkor ez elfogadható, hacsak a hivatal nem határoz másképp ebben a helyzetben.
2017. július 1-től a cégeknek meg kell határozni az alkalmazottak számát, és meg kell nevezni, h ebből mennyi ausztrál, és mennyi külföldi dolgozója van.
 
20. Legalább két év munkatapasztalatot írnak elő. Mit jelent ez?
A sikeres jelőltnek legalább két év teljes munkaidős tapasztalattal kell rendelkeznie az érintett szakmában végzettség megszerzése után. A munkatapasztalat különböző formákat ölthet különböző foglalkozásoknál.
 
21. 186-os vízumra is jelentkezhetnek azok, akik foglalkozása a rövid listán szerepel? Jelenleg még igen, ha a foglalkozás a rövid listán szerepel lehet jelentkezni ENS-re direct entry stream-en keresztül. A jelenlegi 457-es vízum birtokosok temporary residence transition-on keresztül jelentkezhetnek állandó PR vizumra.
 
22. Milyen változások lépnek életbe 2017. július 1-től?
Kulcsfontosságú reformok a 457-s vizumot érintik:
-kötelező büntetőjogi ellenőrzések bevezetése egyéb vizumokkal összhangban
-meglévő képzési referenciaértékek szigoritása
-angol nyelvi mentesség törlése képzett bevándorló fizetése alapján (96.400 AUD).
 
23. Lesznek-e további változások 2017. július 1-től a foglalkozási listák tekintetében?
Rendszeresen frissiteni fogják a foglalkozások listáját.
 
24. Miért terjesztik ki a kötelező szakmai elfogadtatásra vonatkozó követelményeket?
Csökkentsék az aggodalmakat. Integrációs kockázatként határoztak meg egyes foglalkozások és nemzetiségek kombinációit.
 
25. Milyen változások lesznek büntetőjogi szabályozások tekintetében?
Július 1-től minden 17 év feletti 457-re jelentkezőnek kötelező erkölcsi bizonyitvány minden olyan országból, ahol jelentős ideig élt.
 
26. Milyen változások várhatók a képzési rendszerben?
-bizonyos képzési alapok  jogosultak A referenciaértékek tipusaira
-bizonyos képzési tipusoknál elfogadható B tipusú referenciaérték
 
27. Milyen reformokat hajtanak végre július 1-től a 186-os és a 187-es vizumokra vonatkozóan?
-angol nyelvi követelmények: minden jelentkezőnél kompetens angol, IELTS 6.0. – összhangban a TRT és Direct Entry stream követelményekkel
-maximum korhatár a direct entry-re jelentkezőknél 45 év
-3 éves szakmai tapasztalat a direct entry-re jelentkezőknél

2018. márciusi változások:

28. Mit jelent a Temporary Skill Shortage vizum?
A 457-es vizum helyett lép életbe. Két különálló típus: rövidtávú maximum két éves, középtávú maximum 4 éves.
 
29. Mennyibe kerül a TSS vizum? Tervezett árak Short term 1150 AUD, Medium term 2400 AUD.
 
30. Milyen változások lépnek életbe az angol nyelvi követelményekre vonatkozóan?
Az új TSS vizumnál a short term esetében ugyanaz, mint a jelenlegi 457-nél, min. 4.5 IELTS minden egyes modulból, összeségében 5.0. A medium term esetében 5.0 minden egyes modulból.
 
31. Van-e átjárhatóság a TSS vizumról állandó tartózkodási vizumra. Igen, csak a medium term listásnál.
 
32. Milyen munkaerőpiaci változások lesznek? TSS vizumot érintő munkaerőpiaci követelmények változnak, hacsak nem a nemzetközi kereskedelmi követelményeket alkalmazzák.
 
33. A TSS vizum előirja a munkáltatók számára, hogy képzett tengerentúli munkavállalókat nevezzenek ki, aki hozzájárulnak az ausztrál munkavállalók képzéséhez.

34. Milyen reformok lépnek életbe a 186-os és a 187-es vizumokra vonatkozóan?
-legtöbb jelentkező esetében a max.életkor 45 év
-medium listán kell hogy szerepeljen a foglalkozás
-minimum piaci fizetés legalább 53900 AUD.
-legalább 3 év releváns munkatapasztalat
-átjárhatóság állandó tartózkodási vizumra TRT-n keresztül megköveteli 3 év eltöltését a medium-term TSS vizumon.

35. Ausztrál állampolgársággal kapcsolatban milyen változásokat vezettek be?: 
– 4 év állandó tartózkodási vízum, mielőtt ausztrál állampolgárságra jelentkezel, ebben az időszakban legfeljebb 12 hónapot tartózkodhatsz Ausztrálián kívül.
– angol nyelvi teszt: kompetens angol tudás, kivételt képeznek azok a 60 év fölöttiek és 16 év alattiak, akik tartós vagy állandó mentális vagy fizikai korlátozottsággal bírnak.
– nehezített teszt kérdések: a jelentkezők jobban értsék az ausztrál nemzeti értékekkel kapcsolatos tudnivalókat. A kérdések a következőkhöz kapcsolódnak: hűség (megerősíti a jelentkező Ausztráliához és az ausztrál állampolgárokhoz való hűséget, miközben akár többszörös állampolgársággal rendelkezik), értékek erősítése
3 lehetőség van a jelentkezőnek, hogy sikeres állampolgársági vizsgát tegyen. Igazolnia kell az Ausztrál közösséghez való tartozását, pl. dokumentumok arról, h kikkel dolgozik együtt, aktívan keres munkát, vagy folyamatosan képzi magát, tagja valamelyik helyi közösségnek, vagy önkéntes szervezetnek. Bűnügyi nyilvánartásban nem szerepelhetsz. Minden 16 év felettinek, aki leszármazott, örökbefogadott fogadalmat kell tennie, mielőtt jelentkezik az állampolgárságra.
A változás 2017. április 20. vagy ezt követően beadott kérelmekre vonatkozik.

36. Van e nyelvvizsgakövetelmény mentességi lehetőség állandó tartózkodási vízum kérelmek esetén jelentkezőnek?:
Állandó tartozkodási vízumok esetén jelentkezőnek csak 186, 187 vízumok esetén van lehetőség, további állandó tartózkodási vízumok esetén nincsen lehetőség, hogy a jelenetkező mentességet kapjon
37. Van e nyelvvizsgakövetelmény mentességi lehetőség állandó tartózkodási vízum kérelmek esetén jelentkező családtagjainak? :
Több állandó tartózkodási vízum kérelem jelentkezés esetén van lehetőség erre.

38. Életkori változások jelentkezőt és családtagjait is érintik?
Nem, csak jelentkezőt érintik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.